XII. Országos Elektronikus-zenei Találkozó

Mert Zene az kell”

Az ország zeneiskolái összecsaptak Szatymazon

Mi kell egy kis csodához, a recept mondhatni igazán egyszerű végy egy zeneszerető gyereket, adj hozzá egy jó tanárt, válassz hozzá egy hangszert, majd gyúrd őket össze, és a varázslat kezdetét veszi.

Sándorfalván, tizenkét éve szervezik az országos Elektronikus-zenei Találkozót és versenyt ahol a zeneiskolák növendékei megmutathatják tehetségüket és tudásukat a három tagú szakmai zsűri előtt.

Apropó zsűri, a bíráló bizottság tagjai: Szendőfi Péter (Artisjus díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, zeneszerző), Mits Márton (a Kodolányi János Egyetem tanára, előadóművész), és Szalma Ernő (előadóművész) figyelték, értékelték és motiválták a fellépőket és tanáraikat. A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola (STAMI) mindig is nagy hangsúlyt fektetett az elektronikus-zenei oktatásra mondta Kaszás László intézményvezető nyitóbeszédében, hozzátéve, hogy az alapvető zenei értékek elengedhetetlenek a fiatalok tudásának fejlesztésében.
Az idei megmértetésnek Szatymaz adott helyet stílszerűen a Dankó Pista Művelődési Házban, ahol Barna Károly a község polgármestere üdvözölte az ország zeneiskoláiból érkező művészpalántákat. A versenyzők három kategóriában, szintetizátor, elektromos gitár, kamara felállásban és több korosztályban összesen 53-an adták elő a zenei darabokat. Újításként szerepelt először a szólógitár kategória, melynek kiemelt nívódíját Mohai Szilárd Zoltán és Marton Ábel (STAMI) Nagy Ádám tanítványai nyerték el.

A térségben egyedülálló módon nincs másik hasonló a szakmát, a tanulókat és tanáraikat így összefogó találkozó ezért is tartja kiemelkedőnek ezt a rendezvényt Szendőfi Péter. Összegző beszédében kitért arra is a zsűri elnöke, hogy mennyire fontos ma, hogy az okos telefonok, és az internet világában a szabadidejük nagy részét a zenével és a gyakorlással töltik ezek a gyerekek. Ez az az érték ami ezeket a fiatalokat meghatározza és kiemeli a kortársaik közül, így a jövőben ebből sokat fognak profitálni. A zsűri az értékelésen és a díjazáson kívül a felkészítőknek is biztosított egy egyfajta szakmai diskurzust ahol tanácsokkal látták el őket a továbbiakra tekintettel. A STAMI tanulói összesen tizenegy díjat hoztak el az idei versenyről, melynek most is a fő mozgató rugója a zenén kívül az, hogy a diákok és tanáraik egy szakmai fórumnak teret biztosító megmérettetésen tudjanak fejlődni és bemutatkozni.

A rendezvény az NTP és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.